SVALBARD 2016 - Amsterdamøya & Raudfjorden

Lördag den andra juli var vi fortfarande kvar på Amsterdamön men lite mer norrut. Det var en helt fantastisk dag med knappt några moln på himlen, så man behövde inte klä sig riktigt lika varmt som tidigare.
På förmiddan städade min grupp en stenig strand, och det var faktiskt sista städningen! Vi hade lyckats fylla alla "påsar" dom hade med sig, så även om det fanns oändligt mycket mer att plocka från stränderna fick vi nöja oss med att ändå ha samlat ihop 16 kubikmeter med skräp, på nästan 8 km strand. 40% nät och rep, 40% plast, 10% "flytande bollar" (minns inte riktigt vad det var för nåt), och 10% glas, metall och andra saker. Det var flera kubikmeter mer än vad dom samlade ihop på samma resa förra året, vilket främst berodde på att de nu hade tagit med sig fler påsar, men till nästa gång hoppas jag att de tar med sig så många påsar som möjligt och verkligen gör plats på båten för dom, eftersom det som sagt finns mycket mer att städa upp.
Efter att vi hade städat klart på stranden fick vi vänta en stund innan vi blev hämtade, vilket inte gjorde nåt med tanke på det fina vädret! Det var flera stycken som passade på att bada då, personal från båten hade kommit med handdukar, några hoppade till och med i helt nakna, haha! Jag själv var lite varm men inte så pass att det var värt ett dopp i det kalla vattnet. Istället så pratade jag bl a med en supertrevlig familj från Australien, varav mamman var snäll och frågade om jag vill ha nån bild på mig som jag tackade ja till. Så här är lilla jag bland de stora bergen. :-)
På väg tillbaka till stora båten såg vi faktiskt för första (och enda) gången en lunnefågel! Men den simmade en bra bit bort från zodiacen så jag såg inte riktigt den och kunde verkligen inte fota den. Det är nog det enda djuret under resan som jag hade hoppats på att få se men inte riktigt gjorde. I korridoren från vårt rum och till trapporna fanns i alla fall den här fina tavlan på några söta "puffins", haha alltid något!
En till bild (den här gången utan blixt) från korridoren, utanför ett av de många rummen. Det var väldigt fräsht och fint på båten, speciellt i rummen som jag tror var nyrenoverande sen förra året!
På eftermiddan hade vi tagit oss lite mer österut och in i Raudfjorden, som fått sitt namn efter några klippor där som är lite rödaktiga. Vädret fortsatte att vara på topp!
Nån gång runt kl fyra åkte vi iland för att gå en runda, som vanligt på dessa "hikes" kunde man välja på olika svårighetsnivåer och jag valde alltid medium! Även om jag kunde klara av den svårare kändes det bäst med lite lagom tempo så man kunde njuta av utsikten ordentligt. Denna gång började vi med att gå upp för en kulle, och tyckte det såg ut lite som två årstider; vinter där borta med bergen och snön, och nästan sommar där vi gick, med mossar, små blommor här och var och massor av bäckar. Och så det turkosa vattnet... Det går inte förklara hur vackert det var och bilderna gör det inte riktigt rättvisa.
Vi promenerade en liten bit, gick bl a förbi en lite frusen sjö, och när vi kom fram till Klinckowströmfjorden (uppkallad efter en svensk forskningresande vetenskapsman och författare) så fick vi sätta oss ner och ha en "tyst minut", eller rättare sagt kanske tio minuter då alla bara skulle sitta ner, inte prassla med kameror eller prata med varandra, utan bara lyssna på tystnaden och njuta av naturen. Vi fick göra det ett par gånger till under resan och det var verkligen så underbart!
När vi var tillbaka på båten igen så var det dags för att lämna Svalbard-öarna och åka upp i packisen! 
Det dröjde inte länge innan sol och blå himmel byttes ut mot dimma och mer dimma. Imorgon var det dags för att spana efter isbjörnar!
#1 / / Heidi Scythe:

Hej!

Var gärna med i min veckans blogg där vinnaren länkas på bloggens framsida i en vecka! >>> http://heiduskaja.blogg.se/2016/july/bli-lankad-i-en-vecka.html

Tänkte också tipsa om ett peppande inlägg med en av mina förebilder som jag skulle vilja alla som är emot samhällets sjuka skönhetsideal som dag för dag drabvar män och kvinnor i alla åldrar, att kika in på. Ge gärna eran egen respons på hur ni ser på saken...

Direktlänk: http://heiduskaja.blogg.se/2016/august/iskralawrence.html