SVALBARD 2016 - Danskøya & Amsterdamøya

Första juli och vi har tagit oss upp till Danskøya, alltså Danskön. Vi fick gå iland och kolla in en historisk plats där bl a svensken Salomon August Andrée i slutet av 1800-talet utfick ifrån när dom försökte sig på att med luftballong resa över Nordpolen.
Det var väldigt intressant, och på båten fick vi även höra en föreläsning om de olika luftballong-försöken senare. Det som var roligast den här morgonen var dock när vi gick en liten bit bort...
Och fick se ett gäng sälar ligga och vila vid strandkanten!
Det var 17 stycken knubbsälar (ett par stycken hade ungar som simmade emellan dom) som bara låg och chillade på varsin sten i vattnet, med "svansarna" upp i luften, haha! Så otroligt söta! Vi stannade uppe på ett litet berg och gick alltså inte särskilt nära dom, men tack vare zoomobjektivet kunde jag se dom ganska bra. Detta var verkligen en av dom finaste stunderna på resan!
Efter att vi hade iakttagit sälarna en stund började vi gå tillbaka. Det var så himla häftig dimma och tjocka moln denna dag, de höga bergen var liksom nästan helt täckta av moln vilket nästan såg overkligt ut på nåt sätt.
Innan vi skulle åka på en liten zodiac-tur fick vi gå lite till och kolla in det som var kvar efter äventyrarnas försök att ta sig till Nordpolen. Detta var alltså ett av ganska många ställen på Svalbard med massa skräp men som vi (eller några andra) inte fick städa upp, utan det var väldigt noga var man gick och att man inte rörde eller tog med sig nånting alls, för att det skulle se ut så exakt som möjligt som när det övergavs.
Innan det var dags för lunch fick vi alltså åka en tur med gummibåtarna, och då fick vi se den första isbjörnen!! Hon gick på den steniga och kulliga "stranden", först mot oss och sedan längs med havet mot sälarna. Vi åkte lite försiktigt efter och hann se att sälarna såg isbjörnen på långt avstånd och på en sekund var dom alla i vattnet. 
Just denna isbjörn har haft en "gps-krage" i många år, men tidigare i våras fick hon bli av med det. Dom hade även sprejat nummer "74" på henne vilket dom gör för att kunna se på långt avstånd vilken björn det är, men färgen försvinner efter några månader. I 12-13 år har dom studerat henne, och som ni kanske kan se var hon ganska smal just nu... Vi var som sagt i båtarna men den andra gruppen var på land så dom fick åka tillbaka till stora båten när hon upptäcktes.
Resten av dagen var inte lika spännande som förmiddagen. Vi gick iland på Amsterdamön, där det bodde 200 holländska män på 1600-talet, som jagade och kokade valar och andra djur... Inget som jag var jätteintresserad av att höra, men det väldigt fint där i alla fall, med en liten sjö som de dramatiska molnen speglades lite i.
 
(Förresten kan jag passa på att be om ursäkt för den dåliga kvalitén på typ alla mina bilder, blev extra tydligt för mig när jag köpte denna nya datorn, trodde först att det var nåt fel i Lightroom när jag hade redigerat och exporterade dom men tror mer att det beror på blogg.se... Riktigt tråkigt, men men, ni ser ju åtminstone vad bilderna föreställer haha)

SOMMARKVÄLL

6