SVALBARD 2016 - Andøyane

Efter lunchen den 6/7 hade vi kommit fram till Andøyane, som ligger i Woodfjorden och alltså norra delen av Svalbard. Vädret var fortfarande fantastiskt fint!
Vi åkte ut på en liten runda med zodiac-båtarna i det stilla vattnet och höll utkik efter fåglar och andra djur.
Några ejdrar (tror jag) som lugnt simmade omkring.
Även om vi inte såg så jättemycket spännande saker så var det en väldigt härlig och mysig åktur. Det var varken för varmt eller för kallt, hela omgivningen var så fridfull och vacker, och vi bara tog det lugnt och var mestadels tysta. Guiden som körde zodiacen stängde ibland av motorn och bara lät oss flyta fram, så att vi fick njuta av stillheten så mycket som möjligt (till skillnad från t ex dagen innan då båtturen hade vart betydligt besvärligare haha). 
Efter lite mer än en timme var det dags att åka tillbaka. Innan middagen (som för min del bestod av vårrullar + morot, rädisa och sweetchilisås till förrätt, tagliatelle med bl a stekt grönkål och lök till huvudrätt, och sorbet till efterrätt; som sagt maten var verkligen superbra!) så hade några av guiderna lite små "föredrag" typ. Arjen från Nederländerna pratade om isen i arktis och hur framförallt den tjocka, gamla isen minskar. Ben från Nya Zeeland pratade om "sjö-språk" och lite roliga ord och uttryck man använder (kanske mest förr i tiden) på båtar. Efter middagen läste jag ut en bok som jag hittat i bokhyllan på båten, "Kvinnan på tåget", som jag verkligen kan rekommendera! Dagen efter skulle bli min sista dag på båten så jag började packa lite smått och förbereda mig för hemfärd. Sista dagen blev dock ingen "vanlig" dag, utan dagen då vi äntligen såg valrossar...! :-) 

Mello-favoriter

  
  
  

SEMMELKLADDKA


Semlor har aldrig varit nån stor favorit för mig. Jag vet inte riktigt varför, kanske lite pga att en traditionell semla är ganska stor och därmed svår att äta, och själva bullen tycker jag inte är sådär jättegod... Men i alla fall så kom jag över ett recept på semmelkladdkaka häromdan som jag tyckte lät så himla gott och var tvungen att testa. Kladdkaka har jag älskat så länge jag kan minnas, och med tanke på att det är själva bullen jag inte är så förtjust i vad gäller semlor men tycker om smakerna, så verkade semmel + kladdkaka som "the perfect match". Och det var det med, haha! Jag tyckte den blev hur god som helst, och var dessutom jätteenkel att göra. 

Jag utgick från det här receptet, men lite mer exakt så gjorde just jag såhär:

150 g mjölkfritt smör
1,5 dl sojamjölk

2,5 dl socker 
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl grovt hackade mandlar
ca 1 msk mandelmassa
+ sojavispgrädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan ner smöret och sojamjölken och blanda ihop. Hacka mandlarna, smula mandelmassan, och blanda ner i smeten. Häll upp i en form, grädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen och vispa lite sojagrädde till.

Jag hade inne den typ exakt 22 min och den blev verkligen perfekt kladdig, med ett lite hårdare "skal". Ett tips är att testa med gaffel eller nåt för att se att den är färdig, när det alltså inte fastnar massa smet på gaffeln. Jag tycker förresten också att de hackade mandlarna var jättegott att ha i, så blev det lite tuggmotstånd och inte bara kladdig och mjuk konsistens. :-)