SEMMELKLADDKA


Semlor har aldrig varit nån stor favorit för mig. Jag vet inte riktigt varför, kanske lite pga att en traditionell semla är ganska stor och därmed svår att äta, och själva bullen tycker jag inte är sådär jättegod... Men i alla fall så kom jag över ett recept på semmelkladdkaka häromdan som jag tyckte lät så himla gott och var tvungen att testa. Kladdkaka har jag älskat så länge jag kan minnas, och med tanke på att det är själva bullen jag inte är så förtjust i vad gäller semlor men tycker om smakerna, så verkade semmel + kladdkaka som "the perfect match". Och det var det med, haha! Jag tyckte den blev hur god som helst, och var dessutom jätteenkel att göra. 

Jag utgick från det här receptet, men lite mer exakt så gjorde just jag såhär:

150 g mjölkfritt smör
1,5 dl sojamjölk

2,5 dl socker 
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl grovt hackade mandlar
ca 1 msk mandelmassa
+ sojavispgrädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan ner smöret och sojamjölken och blanda ihop. Hacka mandlarna, smula mandelmassan, och blanda ner i smeten. Häll upp i en form, grädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen och vispa lite sojagrädde till.

Jag hade inne den typ exakt 22 min och den blev verkligen perfekt kladdig, med ett lite hårdare "skal". Ett tips är att testa med gaffel eller nåt för att se att den är färdig, när det alltså inte fastnar massa smet på gaffeln. Jag tycker förresten också att de hackade mandlarna var jättegott att ha i, så blev det lite tuggmotstånd och inte bara kladdig och mjuk konsistens. :-)