SVALBARD 2016 - Alkefjellet

Andra halvan av tisdagen den femte juli var som sagt inte riktigt lika bra som den första (då vi fick se massa renar). Detta till stor del på grund av hur illa jag mådde och hur mycket jag frös... Vi hade alltså åkt till Alkefjellet, ett riktigt häftigt ställe med stora klippor där ca 60 000 fåglar (främst Spetsbergsgrissla) häckade på bergsväggarna. Riktigt mäktigt, men också riktigt vågigt. Vi var ute i dom små båtarna i ett par timmar, och i början var det ingen fara men efter ca en timme började jag både frysa (trots 4 lager kläder) och må illa. Lukten av fågelbajs gjorde det inte så mycket bättre heller haha... Men trots att jag inte mådde särskilt bra så var det en häftig upplevelse och jag lyckades njuta av nuet i alla fall, och få till några få bilder som inte blev suddiga trots den gungande båten. :-) 
Ser ni hur havet har skiktat sig? Det var en sån himla skarp kant mellan den blåa och det beiga (?) vattnet. Inte helt hundra men tror att det har att göra med att isen från bergen har smällt och då inte är lika salt som det andra, därav blir det ett skikt. Coolt i alla fall! 
Vet inte om ni kan se de svarta prickarna på himlen, men det är i alla fall fåglar, haha. Var så otroligt många fåglar, både på bergsväggarna och i luften och i vattnet. Överallt var dom, och guiderna tipsade om att man inte skulle kolla upp med öppen mun (pga fågelbajs). 
Liten båt, stor glaciär.
Här har vi dom, Brünich’s guillemots, eller Spetsbergsgrisslor på svenska. Dessa fanns det alltså ca 60 000 av, som av nån anledning alltid flyger just hit för att para sig och sedan sitta två och två med sitt ägg mot väggen tills det har kläckts, och efter det ska ungen lära sig att flyga, vilket tyvärr inte alltid är så lätt... Det var i alla fall fascinerande att se hur de alla hade valt en särskild plats på nån liten "bergshylla" och fick eventuellt trängas där med en massa andra samtidigt som dom skulle skydda och värma sitt lilla ägg och då och då skulle den ena flyga iväg för att hämta mat. 
Vi såg även några fiskmåsar med ungar och kanadagäss, men tyvärr ingen fjällräv som guiderna sa kunde synas till här ibland. 

Efter att vi hade varit ute där ett tag var de flesta lite sjösjuka och frusna, det var till och med en man i min båt som spydde medan vi väntade på att få gå på stora båten igen... Jag lyckades att inte spy, men var ganska nära där mot slutet. När jag äntligen kom till hytten tog jag bara av mig stövlarna, regnbyxorna, flytvästen och jackan och kröp direkt ner under täcket. Det tog dock hela kvällen innan jag äntligen blev varm igen, tror inte jag nånsin varit så frusen innan. När mina rumskamrater såg hur dåligt jag mådde var den ena snäll och gav mig några tabletter och armband mot illamåendet, och redan efter nån timme hade jag piggnat till. Som sagt, både den sämsta och bästa dagen under resan, men ändå mest bra. :-)