SVALBARD 2016 - Sista delen

Äntligen kommer sista delen av min Svalbard-resa, bara ett år efter att jag kom hem, haha.. Vet inte riktigt varför jag inte tagit tag i det tidigare, och har dessutom ett par filmer kvar som jag skulle vilja klippa ihop också, men jaja, bättre sent än aldrig. :-) 

Nu fortsätter vi i alla fall med några fler bilder från min sista dag på båten, vilket var den 7/7. Efter att vi hade fått iaktta de fantastiska valrossarna väntade vi en liten stund på att bli hämtade. En ensam ö en bit bort såg så vacker ut med en lite färgad himmel bakom sig. Klockan var ca 12 på dagen men det var ändå det närmsta en "solnedgång" jag såg under hela resan, haha. 
Under eftermiddan var det planerat att vi skulle åka en tur med "zodiacarna", men pga att det blåste så mycket kunde vi tyvärr inte göra det. Istället började vi köra tillbaka mot Longyearbyen, åt god lunch och jag läste tidning, lyssnade på podd, packade ihop mina saker och bara tog det lugnt. På ett sätt var det skönt att snart få åka hem, men ändå lite sorgligt att lämna detta magiska ställe, speciellt efter en sån himla fin dag! 
Vi åkte i alla fall förbi Grønfjorden som är 16 km lång, och såg den ryska "staden" Barentsburg som är Svalbards näst största tätort med ca 400 invånare. Tog tyvärr inga bilder med kameran på Barentsburg (inte för att det var så jättemycket att se, men lite färgglada hus i alla fall), men däremot på det här fina, lite gröna berget. Kan dock inte minnas ifall vi fortfarande var i Grønfjorden då eller närmare Longyearbyen. 
Framåt kvällen blev det så himla soligt och stilla, det var så underbart att sitta och sola på däcket i väntan på att stiga av och påbörja resan hemåt. 
På kvällen samlades vi också i baren/sällskapsrummet för att ta en "farväl-skål" med kaptenen. Vår expeditionsledare Jim pratade och skämtade lite också, och det blev ett fint avslut tillsammans. Under middagen (som som vanligt var supergod!) fick hela restaurang- och hotellpersonalen gå/springa en och en genom hela matsalen medan alla klappade händerna, tjoade och några "high fivade" dom för att tacka dom, så himla festligt haha! 
Lite silhuetter av några jag umgicks med under resan; en mamma och dotter från Sverige, och en man och en kvinna från Holland som inte kände varandra sen tidigare men verkade bli goda vänner under resan. 
Vid 1 på natten var det dags att stiga av båten och hoppa på bussen mot flygplatsen. Det kändes ju dock inte alls som att det var mitt i natten, kunde lika gärna vart mitt på dagen med tanke på hur ljust det var. Hur som helst var det lite ledsamt att lämna och säga hejdå till alla. En av mina rumskompisar, Monica, en söt liten äldre dam från Tyskland/USA, var gullig och stod och väntade med mig ända tills jag skulle gå av. Åh, är så tråkigt att vi inte haft nån kontakt sen resan, hon fick min mejladress så att hon skulle kunna skicka bilder men av nån anledning har jag inte hört nåt från henne. 

Väl framme på den pyttelilla flygplatsen köpte jag mig en iste och kopplade upp mig på wifit som jag hade varit utan i en vecka medan jag väntade på att få gå på flyget. 
Strax innan vi skulle lyfta såg jag en fjällräv en liten bit bort. :-) Så himla söt, och så kul eftersom jag inte fått se nån sån tidigare under resan. 
Flyget till Oslo och flyget till Köpenhamn gick bra båda två, minns faktiskt väldigt lite från resan hem och skrev inte nåt särskilt om det i min resedagbok heller, förmodligen pga att allt gick bra och att själva resan i princip ändå var slut. 
I väntan på tåget från Köpenhamn till Halmstad, där möjligtvis det enda lite jobbiga under hemresan inträffade. Var lite krångligt att köpa biljett, eller i alla fall så tänkte jag göra det via mobilen men internetet krånglade och helt plötsligt kom tåget och jag fick lite smått panik haha, men det löste sig! 
I Halmstad mötte Evelina upp mig och var gullig och gav mig färska hallon och en banan att ha till sista tåget hem till Smålandsstenar. Vid lunch-tid var jag äntligen hemma, lagom jetlaggad, och så otroligt tacksam och lycklig över allt jag fått uppleva. :-) Nu i efterhand kan jag inte riktigt förstå att jag var där och fick se alla dessa fantastiska platser. Ångrar inte för en sekund att jag gjorde denna resa!
#1 / / Emma:

Så fint! :D Men vadå är det så annorlunda tid i Svalbard än Sverige? Trodde det var samma tid :o tänkte på att du skrev att du var jetlaggad när du kom hem?

Svar: Jaa! :D Nja, det är nog samma tid ja, tänkte mest för jag vart vaken och rest hela natten, så däckade ganska tidigt sen, haha så jetlaggad kanske inte var helt korrekt ord :-)
Emmy

#2 / / Meg:

alltså, wow! inte alla som har varit på Svalbard! och jäklar vad ljust det är kl 01:00!!

Svar: Ja verkligen ett helt fantastiskt ställe! :-)
Emmy

#3 / / Linnea:

Är så kul att resa, är själv på resa just nu :)

Svar: Ja eller hur! Vad kul :D
Emmy