SVALBARD 2016 - Poolepynten

Den 7/7 var den sista dagen på båten och vi hade under natten åkt över 400 km och kommit fram till en plats som heter "Poolepynten". Där vaknade vi upp med den goda nyheten att besättningen hittat ett gäng med valrossar som låg och vilade på stranden. Efter frukosten fick den första gruppen åka till land för att få se valrossarna medan vi i den andra gruppen fick vänta ca 1,5 imme. Jag passade då på att gå runt lite på däck och fota den häftiga omgivningen. Det var relativt varmt ute och mestadels molnigt men ibland kikade solen fram. Det var även ett ganska speciellt ljus och häftiga moln, så den här dagen levererade verkligen på många sätt! :-) 
Där långt borta på stranden låg valrossarna...
Över 30 st var det, enbart hanar, som låg och sov/vilade eller kom upp ifrån vattnet/rullade ner i vattnet. 
Medan vi väntade på vår tur att få åka in till land fick vi lyssna på en föreläsning av Barbara, en av guiderna, om djuren vi skulle få se på nära håll. Bland annat berättade hon om skillnaderna på honor och hanar; hanarna är större (ca 3 meter långa), har längre betar och har även "vårtor" på halsen efter slagsmål med andra hanar (för att vara dominanta i gruppen). Dom kan simma upp till 80 meter ner i havet och dom "stänger av blodet" när de simmar och pumpar mycket blod när de är på land, därför ser dom mer röda ut när dom är på land och mer blå/grå när de kommer upp från vattnet. Väldigt intressant föreläsning!
Efter föreläsningen lyckades vi också se valar!! Dock väldigt långt bort, och vi såg inte så mycket av dom. 
Lyckades inte alls få med dom på bild, förutom att den lilla vågen i mitten på bilden nedan är gjord av en val som kom upp till ytan, haha.. Hur som helst så såg vi både blåval och sillvall, och även om det var på långt avstånd så var det en häftig upplevelse i alla fall!
När vi äntligen fick åka in till land gick vi först en runda runt en sjö och bara njöt av den fina omgivningen. Sjön var spegelblank och reflekterade så fint de mäktiga bergen, och de coola molnen gjorde det hela ännu mäktigare. 
Några kanadagäss (tror jag) som flög förbi. ♥
Nej, nu har det blivit tillräckligt med bilder för ett inlägg haha! Nästa gång kommer bilderna från när vi mötte valrossarna på nära håll. :-)