Dalarna - gränsen till Norge

På eftermiddagen den 23 augusti gick jag som sagt en vandring på egen hand. Jag följde en vandringsled som kallas "Linnéstigen" - den väg som Linné färdades på sin väg till Röros 1734. Inte för att det är nåt man borde veta (antar jag? haha), men lite kul att tänka på ändå. :-) 
Tittade länge upp på detta berg och tänkte "oj vad många stora stenar det är på toppen", tills jag insåg att det var människor, haha!
Efter att ha passerat renstängslet var det en liten bit till en skylt...
...som man knappt kunde urskilja vad det stod på, men det var i alla fall gränsen till Norge. :-) Mycket klotter var det tyvärr på den och man fick anstränga sig för att se att det faktiskt stod "Riksgräns NORGE" på ena sidan och "Riksgräns SVERIGE" på andra. 
Jag fortsatte och gick nån kilometer in i Norge, inte för att det skiljde sig direkt från den svenska sidan, men lite kul var det ändå att ha gått från ett land till ett annat. 
Vid detta oerhört vackra stenkonstverk slog jag mig ned för att vila en stund, äta och dricka lite, samt njuta av stillheten, den fina utsikten och solen som kikade fram då och då. 
Efter en stund började jag gå tillbaka igen, och då hade jag ungefär en halvmil tillbaka till fjällstationen. Detta var faktiskt den bästa vandringsleden jag gick på under resan; väldigt fina stigar utan massa stenar, lera eller spänger, och inte några allt för branta backar. Sen var det också bra med lite variation och att gå helt själv en gång, även om det var trevligt att gå med Evelina och mamma så var det skönt att kunna gå helt i min egen takt och lyssna på poddar eller bara njuta av tystnaden. :-) 

MILJÖTIPS #22


EN KÖPFRI DAG.
 
Denna dag, som alltså är på lördag, skrev jag om för ett år sedan också. Precis som då känns det fortfarande som att i princip alla har full koll på att det är Black friday (och Black week och Black weekend och allt vad det nu kan heta), men att det på lördag är "En köpfri dag" tror jag inte att riktigt lika många vet om. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva faktiskt. Efter att ha blivit mer insatt i miljöfrågor och framförallt efter att jag gick distanskursen "Miljö, konsumtion och etisk handel" nu under hösten (från föreningen Medveten konsumtion), så har jag fått en ännu större förståelse för vilket konsumtionssamhälle vi lever i och vilka fruktansvärda konsekvenser det kan leda till för miljön och människorna som producerar sakerna, samt oss själva som köper sakerna, för i slutändan blir inte alla lyckliga av att hela tiden köpa en massa saker, utan kanske tvärtom. (Lagom lång mening där, haha.)

Såhär står det på enköpfridag.se, vilket jag tycker var väldigt bra formulerat: 
"Att delta i En Köpfri Dag är en symbolisk handling, men det ger effekt då du kommer att känna av hur svårt/lätt det är för just dig att avstå. Det får dig förhoppningsvis även att tänka till kring konsumtionssamhällets effekter, och bidrar på sikt till en ökad medvetenhet om din konsumtion och konsumentmakt."
 
På deras hemsida finns också mycket annat att läsa och flera kortare filmer att se på. Här nedan lägger jag själv också in två filmer; Story of Stuff, som är riktigt ögonöppnande och sevärd, 20 minuter lång och väldigt enkel att förstå och ta till sig, och en kortare video från en av mina favorit-youtubers Therese Zätterqvist, som pratar mycket om hållbarhetsfrågor, den här gången om Black friday alltså, vilket jag tycker hon gör på ett väldigt bra sätt! 
 
En sak som jag tycker är viktig att komma ihåg är att om en sak är billig, är den sällan det i slutändan, det är alltid nån som behöver betala det priset. Det kan vara arbetarna som producerar sakerna som inte får tillräckligt bra lön eller arbetsvillkor, för att framställa produkterna kan det användas kemikalier som kan skada naturen, djuren, arbetarna och oss som köper och använder grejerna, och utsläpp av växthusgaser vid t ex långa transporter bidrar till ett varmare klimat som på många sätt kommer drabba jorden och alla som lever här. 
 
Det handlar inte om att vi helt måste sluta köpa saker, men låt er inte påverkas all reklam som finns överallt och all hysteri kring alla billiga saker, tänk istället ett steg längre och gör medvetna val! :-) 
 
 

Soluppgång i staden 13/10

Lite bilder från en morgon då jag vaknade och såg att himlen var rosa och fin, så jag gick en liten runda ner till Nissan med kameran. Såna vackra morgnar ger mig så mycket energi! ♥