MILJÖTIPS #22


EN KÖPFRI DAG.
 
Denna dag, som alltså är på lördag, skrev jag om för ett år sedan också. Precis som då känns det fortfarande som att i princip alla har full koll på att det är Black friday (och Black week och Black weekend och allt vad det nu kan heta), men att det på lördag är "En köpfri dag" tror jag inte att riktigt lika många vet om. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva faktiskt. Efter att ha blivit mer insatt i miljöfrågor och framförallt efter att jag gick distanskursen "Miljö, konsumtion och etisk handel" nu under hösten (från föreningen Medveten konsumtion), så har jag fått en ännu större förståelse för vilket konsumtionssamhälle vi lever i och vilka fruktansvärda konsekvenser det kan leda till för miljön och människorna som producerar sakerna, samt oss själva som köper sakerna, för i slutändan blir inte alla lyckliga av att hela tiden köpa en massa saker, utan kanske tvärtom. (Lagom lång mening där, haha.)

Såhär står det på enköpfridag.se, vilket jag tycker var väldigt bra formulerat: 
"Att delta i En Köpfri Dag är en symbolisk handling, men det ger effekt då du kommer att känna av hur svårt/lätt det är för just dig att avstå. Det får dig förhoppningsvis även att tänka till kring konsumtionssamhällets effekter, och bidrar på sikt till en ökad medvetenhet om din konsumtion och konsumentmakt."
 
På deras hemsida finns också mycket annat att läsa och flera kortare filmer att se på. Här nedan lägger jag själv också in två filmer; Story of Stuff, som är riktigt ögonöppnande och sevärd, 20 minuter lång och väldigt enkel att förstå och ta till sig, och en kortare video från en av mina favorit-youtubers Therese Zätterqvist, som pratar mycket om hållbarhetsfrågor, den här gången om Black friday alltså, vilket jag tycker hon gör på ett väldigt bra sätt! 
 
En sak som jag tycker är viktig att komma ihåg är att om en sak är billig, är den sällan det i slutändan, det är alltid nån som behöver betala det priset. Det kan vara arbetarna som producerar sakerna som inte får tillräckligt bra lön eller arbetsvillkor, för att framställa produkterna kan det användas kemikalier som kan skada naturen, djuren, arbetarna och oss som köper och använder grejerna, och utsläpp av växthusgaser vid t ex långa transporter bidrar till ett varmare klimat som på många sätt kommer drabba jorden och alla som lever här. 
 
Det handlar inte om att vi helt måste sluta köpa saker, men låt er inte påverkas all reklam som finns överallt och all hysteri kring alla billiga saker, tänk istället ett steg längre och gör medvetna val! :-)