MILJÖTIPS #21

ÅTERANVÄND!
 
Enligt EU:s avfallstrappa/avfallshierarki så är ju det bästa att helt enkelt undvika att köpa saker och minimera vårt avfall så mycket som möjligt. Det näst bästa är att återanvända, så här kommer lite tips på olika sätt man kan göra det. :-) 

Köp & sälj på t ex Tradera. Förr använde jag Tradera en hel del, de senaste åren har jag typ glömt bort det lite men nu har jag fastnat för det igen, haha! Har själv lagt ut två tröjor som jag inte använder (och måste bli bättre på att släppa taget om fler klädsplagg som bara ligger i garderoben och aldrig blir använda...) och har köpt ett par olika grejer också. Som jag har skrivit om innan så hittade jag ett par jättebra joggingskor för ett par månader sen, och nu nyligen köpte jag denna träningströja och blus från samma säljare (= samfrakt, tjoho). Blusen tyckte jag inte stämde riktigt överens med bilden, trodde den skulle vara mörkare, men ändå lite fin så förhoppningsvis kommer jag vilja använda den men om inte så får jag sälja den vidare eller ge bort. Träningströjan däremot är jag supernöjd med, så skön och snygg! Det bästa med Tradera eller liknande sidor är ju att man på ett ganska smidigt sätt kan köpa/sälja saker som fortfarande är i fint skick men av nån anledning en person inte vill ha och en annan har mer använding för, och så kan den ena tjäna lite extra pengar och den andra får en produkt för en billigare peng än vad det hade kostat att köpa nytt. 

Handla & skänk till Second hand. Ifall man är ute efter "nya" saker men inte känner för att klicka hem grejer utan att ha sett/provat dom i verkligheten så är ju en Second hand-affär bättre att gå till. Mitt senaste köp från Röda korsets Second hand-butik är denna skjorta som jag är supernöjd med, den kostade nog inte ens hälften så mycket som en ny hade gjort och en del av pengarna går ju dessutom till något bra! Jag har också köpt en stor del av alla grejer jag har i min lägenhet från olika Second hand-butiker, t ex tallrikar, rivjärn, kastruller, glas, lampa, durkslag, badrumsmatta osv, vilket jag helt klart tjänat en del pengar på. När jag själv har saker jag inte använder längre, och jag inte orkar/vill sälja det av nån anledning, så är det så smidigt att bara gå och lämna in det till nån Second hand-butik!


Återanvänd förpackningar. Rengör glasburkar eller andra gamla förpackningar och använd dom till något annat! T ex så har jag tidigare skrivit om och visat mina gamla doftljus-burkar som jag nu har bl a tops och smycken i och jag har plastblommor i både en gammal kokosmjölk-konservburk och passerade tomater-glasflaska. Jag älskar också att spara gamla burkar som det t ex vart soltorkade tomater, tacosås eller majonäs i, rengöra dom och ta bort etiktetterna om det går (eftersom det blir finare då) (men vissa har nåt superstarkt lim så är i princip omöjligt) och sedan förvara nötter, frön, bjäst eller vad som helst i! Ser så fint ut i skafferiet tycker jag, istället för alla olika plast- eller pappersförpackningar, man ser tydligt hur mycket man har kvar och det är lätt att ta fram sakerna och hälla ut och sådär. Det är också bra att ha lite burkar på lager ifall man skulle göra sylt eller nåt nån gång. :-) 

Använd fantasin! Tänk inte att en sak bara har en funktion, utan att vissa grejer kan användas på flera olika sätt. Ett exempel på det är att när pappa fyllde år nu så beställde vi ett spel till honom, och paketet som det kom i så hade dom stoppat i lite extra papper, för att skydda själva spelet inuti paketet typ. I alla fall så upptäckte jag att ett av papprena var precis lagom stort för att slå in själva spelet, så jag testade att slå in det med det, knöt ett snöre runt och tyckte det blev ganska så fint ändå. :-)  Bara fantasin sätter gränser, think outside the box, osv haha!