Improviserad mat

Som jag nämnt tidigare lagar jag sällan mat efter recept. Det händer nog max 2 gånger i veckan att jag lagar/bakar nånting helt och hållet efter ett recept, utan jag föredrar mer att bara slänga ihop eller improvisera fram nåt. Möjligtvis kollar jag upp lite olika recept ifall jag vill veta på ett ungefär hur man kan göra nånting, och vad gäller bakning går det ju inte improvisera hur som helst, för då kan det också gå hur som helst, haha. Här kommer i alla fall ett gäng med rätter jag improviserat ihop under den senaste tiden, hoppas nånting kan vara inspirerande! 
 
Potatis- och morotssoppa med röda linser. Stek en rödlök, en gul lök och fyra vitlösklyftor i lite rapsolja. I med två st morötter, fem st potatisar (båda sköljda men med skalet kvar (ekologiska!) och skurna i mindre bitar), ca en dl röda linser, vatten (så att det täcker allt) och en grönsaksbuljongtärning. Krydda med chiliflakes, svartpeppar, salt, timjan och lite ingefära. Koka tills allting är mjukt och mixa sedan. Jag toppade med pumpakärnor, och även bjäst, vilket blev såå gott! 
Nudlar med wokade grönsaker och ananas. Stek pressad vitlök i kokosolja, i med frysta wokgrönsaker och när det börjar bli klart i med sesamolja, ingefära, sweetchilisås och soja, allra sist dom kokta risnudlarna och inlagd ananas. Toppa med sesamfrön. Nom nom!
Fajitas/quesadillas (eller vad man nu ska kalla det? haha) med kidneybönor. Stek gul lök och vitlök i rapsolja, krydda med oregano, basilika, svartpeppar, chiliflakes, spiskummin och salt. I med kidneybönor plus lite av spadet och lite tomatpuré, koka ihop och mosa lite lätt. Lägg röran i mitten av ett tortillabröd, vik ihop kanterna och stek i en torr panna på båda sidor. Jag gjorde också en sås på Alpros yoghurt, örtsalt, spiskummin och svartpeppar, och hade på lite inlagd rödlök (som jag gjort med typ ättika, vatten och socker). Av nån anledning tänker jag fortfarande att jag inte tycker om bönor, men på t ex det här sättet blir det supergott! 
Currygryta med blomkål, kikärtor och morötter. Stek en rödlök (insåg nu att alla recepten börjar med att steka minst en sorts lök, haha, men är det en bra grund så är det) och tre vitlöksklyftor i kokosolja, krydda med curry, koriander och chiliflakes. I med lite tomatpuré och vatten, sen en burk kokosmjölk, lite vatten (förslagsvis i kokosmjölks-förpackningen för att få ut det sista), en grönsaksbuljong och två hackade morötter. Koka tills morötterna är lite mjuka, i med blomkål (i mitt fall fryst, som jag ångkokat först) och färdigkokta kikärtor (kom ihåg att spara spadet och t ex baka nånting med det, jag gjorde en kladdkaka :-)). Smaka av med salt. Koka jasminris med gurkmeja att ha till. Tips är också att pressa lite lime på och att ha mango chutney som tillbehör, såå gott!